Tussen 1922 en 1923 wordt een overloopkanaal gegraven tussen het huidige Wijckerpoort en het Wittevrouwen. Als winterbed voor de regel vanuit Heugem overstromende Maas. Gegraven met de inzet van de gemeentelijke werkverschaffing in een tijd van grote werkeloosheid. Op de voorgrond staat Villa Wijckerveld. Eén van riante onderkomens van de familie Regout, die in 1880 in een rechte lijn met de Percée (nu Stationstraat) en de Servaasbrug werd gesitueerd; ligt hier nog helemaal vrij. Vanuit de villa hadden ze uitzicht tot aan de Maas, totdat in 1915 het nieuwe station daartussen werd geschoven.
Het nieuwe stadsdeel Wittevrouwenveld, genoemd naar het verdwenen klooster dat daar in de 7e eeuw gesticht was, komt in die tijd tot ontwikkeling. Een eerste woonbuurt doemt in de verte op. Geheel links de pastorie, in het midden het schakelstation van de stroomverkoopmaatschappij, destijds uniek in Europa met op de voorgrond twee ingenieurswoningen.
Evenals de pastorie zijn ze ontworpen door Alphonse Boosten. Alle drie met royaal overstekende tentdaken, in het open veld. De aanzet van de Frankenstraat is ook al te zien. Hier zullen spoedig particuliere woonhuizen en buurtwinkels verschijnen.