10-12-2024
Het zal u niet zijn ontgaan.
“Vanaf 1 januari gaat de fiscus handhaven op zzp’ers die hetzelfde werk doen als iemand in loondienst. Schijnzelfstandigheid.
De zorgorganisaties willen dat zzp’ers in uitzonderingssituaties, bijvoorbeeld bij ziekte, piekdrukte of specifiek werk, ingezet kunnen blijven worden. Ook willen ze dat er geen boetes of naheffingen worden opgelegd aan zorginstellingen die hun best doen om het zzp-beleid te herzien.”
KUL, een verkeerde voorstelling?
Is de wil van de zorgorganisaties een sturing in de markt, een niet gewenste betutteling en neemt de zorgorganisatie hiermee de functie van werkgever op zich?
De zorgvraag en de zorgverlening blijft hetzelfde.
Net zoals in iedere branche blijft de te verrichten arbeid hetzelfde met dien verstande dat de inzet deels overgenomen kan worden door machines. Industrialisatie is een keuze/noodzakelijk keuze door de markt.
ZZP-zorgverleners die cliënten verzorgen doen dit met dezelfde middelen, ook met dezelfde handen, hersens en met dezelfde toewijding.
De zorgverzekeraar bepaalt welke zorg geleverd mag worden. Dit is vaak per minuut bepaald op basis van inschatting en ervaring.
Als het nodig wordt geacht kan uitbreiding of inkrimping worden afgestemd. Hierin neemt de zorgverzekering een grote rol.
Een huisarts – huisartsenpraktijk of andere maatschap net zoals ziekenhuizen hebben zich te houden aan de richtlijnen van de verzekeringsmaatschappij.
De vergoeding die door de verzekeringsmaatschappij wordt geboden zijn voor ieder een gelijk speelveld, dit met dien verstande dat een werkgever bepaalt welk bedrag hij aan personeel betaalt.
Waar zitten dan de verschillen?
De kunst is onderhandelen.
Dit is het spel waarbij je als eigenaar bepaalt of je een opdracht aanneemt. Monopolie vanuit de zorgverzekering, ik laat het aan u hierover een oordeel te vormen.
De naam Zelfstandige Zonder Personeel is een begrip dat door overheid is geschapen zodat fiscaal snel geschakeld kan worden. Een administratieve inkadering door de overheid waar uzelf als ondernemer bepaalt voor welke bedrijfsvoering u kiest..
Uiteindelijk bestaat ieder bedrijf uit mensen die afhankelijk van kennis en kunde arbeid leveren.
De eigena(a)r(en) van bedrijven bestaan uit mensen die genegen zijn een hoeveelheid arbeid te verrichten tegen een vergoeding die afhankelijk van de taak werktijd vraagt, hierin is risico in meerdere of mindere mate een afweging.
Zo maakt de huidige ZZP’er lees ondernemer in het algemeen eenzelfde keuze om meer arbeidsuren waar geen vergoeding tegenoverstaat te accepteren. Ondernemers hebben geen 9-5 mentaliteit.
Personeel is in loondienst, de werkgever risico loopt over zijn of haar arbeid en stelt een vergoeding per uur hier tegenover.
Een salaris is gekoppeld aan functie en laat ik mij voorzichtig uitdrukken, door invloeden en kwaliteiten waarover de werkgever een beslissing maakt. De interpretatie van kennen, kunnen en zo nog veel meer wordt door de eigenaar bepaalt. De wettelijke minimum salarissen dienen in acht te worden genomen.
Een ondernemer kent voor de start van zijn bedrijf de regels waaraan te conformeren en neemt hierin een beslissing.
Het tarief voor de dienstverlening wordt eveneens bepaald door de eigenaar. Een glazen bol bestaat in het bedrijfsleven niet waardoor de toekomst anticiperen of richting blijven is. Continuering of bedrijfsbeëindiging is aan de keuze van een bedrijfseigenaar.
De markt bepaalt of aan een dienstverlening nog behoefte is.