Categorieën
StadskrantMaastricht

2024 NK TEGELWIPPEN

BRON: Gemeente Maastricht
1 augustus 2024

Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd een mooie geveltuin gewild? Maastricht doet mee aan het NK Tegelwippen 2024. De wedstrijd duurt tot en met 31 oktober. 

Doe je mee? Samen maken we de stad mooier en gezonder.


Ook in 2024 doet Maastricht weer mee met het NK Tegelwippen! Wip dus die tegels uit je tuin en vervang ze door groen. Zo maken we de stad samen mooier en gezonder. Je maakt ook kans op mooie prijzen. De wedstrijd duurt van 21 maart tot en met 31 oktober. Onze Limburgse tegelstanders zijn de gemeenten Sittard-Geleen, Roermond en Venlo.

Meedoen

Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd al een mooie geveltuin gewild? Meedoen aan het NK tegelwippen werkt zo:

  1. Wip tegels uit je voor-, achter- of geveltuin
  2. Vervang de tegels door groen
  3. Maak een bewijsfoto van de stapel gewipte tegels
  4. Geef je aantal gewipte tegels mét bewijsfoto op via NK Tegelwippen | Meedoen

Jouw tegels worden dan opgeteld bij het aantal gewipte tegels in de gemeente Maastricht.

Kans maken op mooie prijzen? Stuur wat originele foto’s mee van het harde werk of het voor en na. Die kun je meteen op social media zetten met #MaastrichtWipt en #NKTegelwippen – zo genieten nog meer mensen mee van jouw groene daad.

Wat valt er te winnen?

Hoe leuker of origineler je foto’s, hoe meer kans je maakt op een Tegelwipper t-shirt, een tuinpakket, een tuinbon of de Publiekswipper Award. Meer info vind je op de website van het NK Tegelwippen.

De Gouden Schep gaat naar de gemeente die de meeste tegels per 1.000 bewoners wipt, verdeeld over 3 klassementen. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel.

Spelregels
  • Wip alleen tegels uit je eigen voor-, achter-, of geveltuin. Wip dus niet bij de buren!
  • Wees eerlijk over het aantal tegels. De bewijsfoto moet laten zien hoeveel tegels je hebt gewipt.
  • Geen voortuin? Je mag zonder vergunning een geveltuin aanleggen in Maastricht. Dit tuintje mag maximaal 45 cm diep zijn. Laat minstens 120 cm ruimte over op de stoep. Kijk voor meer info op Gemeente Maastricht | Geveltuin aanleggen.

    • (Uitgeligd: meer info van Gemeente Maastricht / Geveltuinen aanleggen/ Regels

      In Maastricht hebt u voor een geveltuin geen vergunning nodig. Er zijn alleen een paar regels.

      • Woont u in het winkelgebied van de binnenstad? Meld uw geveltuin dan aan door een e-mail te sturen naar Mijn Groen Maastricht.
      • Woont u binnen het beschermd stadsgezicht en/of is uw woning een monument, neem dan contact op met de gemeente.
      • Voor kinderwagens, rollators en rolstoelen moet er een veilige doorgang blijven. Laat daarom minstens 120 centimeter loopruimte over op de stoep. Is dit zo, verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel, dit is 45 centimeter.
      • Schep het straatzand weg, maar niet dieper dan 40 centimeter. Informeer bij de gemeente bij twijfel over aanwezige leidingen of kabels. U bent verantwoordelijk voor eventuele schade.
      • Zet de verwijderde stoeptegels rechtop in de grond om een smal randje te maken. Zo voorkomt u verzakking van de stoep en kan regenwater in het tuintje stromen. Daarnaast maakt u zo duidelijk wat de grenzen van uw geveltuin zijn en voorkomt u dat deze voor onkruid wordt aangezien.
      • Vul het gat met tuinaarde en meng de al aanwezige grond er doorheen. Bewaar de overgebleven tegels! Gaat u ooit verhuizen en willen de nieuwe bewoners het tuintje niet overnemen? Dan moet het terug naar de oorspronkelijke staat.
      Hulp of advies nodig?

      Voor hulp of advies kunt u terecht bij het loket van Mijn Groen Maastricht (van de gemeente Maastricht). Stuur een mail naar mijngroen@maastricht.nl. Dit loket werkt nauw samen met CNME, het centrum voor natuur- en milieueducatie. De loketmedewerkers geven advies en helpen u met uw plan. 

      Buurtinitiatieven 

      Wilt u samen met uw buren een geveltuintjes-straat maken? Of ander openbaar groen in uw buurt onderhouden? Neem ook dan contact op met Mijn Groen Maastricht. Jullie initiatief is zeer welkom!

      Meer informatie

      Kijk op de website van CNME voor meer informatie over zelfbeheer, plantenlijsten
      voor verschillende soorten groen, voorbeelden
      van boomspiegels en nog meer tips.

Gratis planten in ruil voor tuintegels

Tegelwippen in Maastricht wordt nóg leuker met de actie Groen voor Grijs van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME). Je krijgt van het CNME een gratis plant voor elke tuintegel die je inlevert. Tegels inruilen kan op 22 juni, maar ook op 2 dagen in oktober: het Vergeten Plantseizoen. Check alle data hieronder.  

  • Datum: zaterdag 22 juni  
    Tijd: 09.30 – 16.00 uur
    Plek: Intratuin, kruidenafdeling
    Adres: Molensingel 87
    Maximaal aantal tegels: 3 per huishouden
  • Datum: zaterdag 12 oktober
    Tijd: 10.00 – 15.00 uur   
    Plek: Huiskamer van Heer
    Adres: Gerard Walravenstraat 92a
    Maximaal aantal tegels: 10 per huishouden
  • Datum: zaterdag 26 oktober
    Tijd: 10.00 – 15.00 uur
    Plek: Stadstuin De Greune Luiper 
    Adres: President Rooseveltlaan
    Details: ingang schuin tegenover huisnummer 217 (Klimaathuis)
    Maximaal aantal tegels: 10 per huishouden

Kies je voor 12 of 26 oktober? Dan kun je ook teelaarde en gereedschap gebruiken van het CNME.

Uitslag 2023

De bewoners van Maastricht en Sittard-Geleen hebben in 2023 hun stinkende best gedaan. In de 2 gemeenten samen zijn meer dan 17.000 tegels gewipt. Dat heeft gezorgd voor 1.500 m2 meer groen!

Gemeente Arnhem heeft in 2023 de Gouden Tegel gewonnen met meer dan 460.000 gewipte tegels.

Waarom we meedoen

Een groener Maastricht is beter beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering. Groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en neemt water op bij flinke regen. Het zorgt voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Gras, bloemen, bomen en struiken maken de stad prettiger voor insecten en dieren.

Ook niet onbelangrijk: door grijs te verruilen door groen, maken we de stad mooier. Zo wordt wandelen, fietsen, spelen en sporten extra prettig. En wordt Maastricht fijner om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.

Meer weten over vergroening in Maastricht? Kijk op Gemeente Maastricht | Groen en vergroening.

error: Inhoud is beveiligd !!